Artikel i Östran, maj 2009
Östran intervjuade Susanna Laurin, VD för Funka kring kartläggningen av de kommunala webbplatserna i Kalmar län.
Hemsidor – men inte för alla
Det finns mycket att göra när det gäller kommunernas webbsidor. Det är slutsatsen sedan Funka Nu för första gången har gjort en barometer över tillgängligheten.
Funka Nu AB är ett företag som har vuxit fram ur funktionshinderrörelsen och arbetar med tillgänglighet. Under flera år har man undersökt hur kommunernas hemsidor är tillgängliga. För första gången har man tagit fram en barometer för att visa hur tillgängligheten är. Meningen är att samtliga län ska gås igenom, vilket beräknas vara klart om cirka ett och ett halvt år. Kalmar län är det första som redovisas.
Överraskad
Vd Susanna Laurin är lite överraskad av resultatet med utgångspunkt från de erfarenheter man har.
– Vi är förvånade att inte någon kommun kommer upp i högsta klassen när det gäller totalen. Hon hade trott att eftersom flera är relativt moderna hemsidor skulle någon full högsta betyg.
– Det finns en ganska hälsosam konkurrens mellan kommunerna och man vill gärna vara lite bättre än grannen. En jämförande studie kan i många fall ge argument för att man ska få mer resurser till webbsidan.
– Konstigt nog är det de som ligger längst ned på listan som har mest nytta.
Utestänga
När det gäller den tekniska sidan är problemen för de som ligger sämst till så allvarliga att människor som surfar på annat sätt än med mus riskerar att inte komma in. Det kan vara rent diskriminerande. När det gäller det som kallas den pedagogiska sidan drabbas användarna av att de inte förstår navigeringen och att de får obegripliga felmeddelanden.
Samhällsekonomi
– Jag tycker att man ska se det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, det är resursslöseri att inte ha en webbplats som löser problemet, säger Susanna Laurin.
När det gäller att förbättra situationen tror Susanna Laurin att det handla om att förbättra kompetensen och få bättre förståelse för de här frågorna på ledningsnivå. Ett enda toppbetyg delades ut och det var till Nybro kommuns språk som är bra. Rent generellt var Nybro kommun den kommun som klarade sig bäst i länet.
Medvetenhet
Informationschef Peter Tinnert på Nybro kommun tycker att det är roligt att få bra betyg när det gäller tillgänglighet.
– Vi skapade ny hemsida för drygt ett år sedan och det arbetet leddes av vår dåvarande webbadministratör Olga Olsson. Hon lyckades få tänket att fungera långt ut i organisationen.
– Det vi funderar på nu är hur vi ska nå de tillgänglighetskrav som ställs på all offentlig förvaltning i framtiden.
– Det finns en medvetenhet som gör att kommunikation får en viktig funktion där webben inte är den enda arena man ska möta medborgarna på.
Anita Holm är hemsidesansvarig i Högsby kommun och hon konstaterar att det behövs nya programvaror och en ombyggnad.
– Jag har nyss blivit pålagd det här att svara för den externa informationen. Vi har inte lagt något krut bygga om sidan utan vi uppdaterar informationen på den. Vi ska köpa ny programvara.
Politiskt beslut
– Vi har ett väldigt gammalt program och är väl medvetna om det här. Diskussionen var för några år sedan att vi skulle börja med den externa webben men började med ett intranät. Vi avvaktar politikernas beslut.
RONALD ROSENGREN