Metro, 5 februari 2010
Funkas webbutvecklare Klas Wikström medverkar i artikeln och berättar om att söka jobb spontant gav resultat.
Spontansök och knip drömjobbet
Vet du vad du vill jobba med men saknar en utannonserad tjänst? Skicka in en spontan ansökan. ”Många tycker att det är smart att använda sig av dem som redan visat intresse”.
Det kan löna sig att spontanansöka jobb som inte annonserats ut. Enligt en ny undersökning är chansen till jobb större om du skickar in på vinst och förlust än om du går till arbetsförmedlingen.
I SEB:s företagarpanel har 2 600 små och medelstora företag fått svara på frågan hur de hittat nya medarbetare.
Vanligast är rekrytering inom det egna kontaktnätet, men var tredje företag anställer sökande som har skickat in en spontan ansökan.
– Det kostar att dra i gång en rekryteringsprocess och många tycker att det är smart att använda sig av dem som redan visat intresse för företaget, säger Ingela Hemming, företagsekonom på SEB.
Men dina chanser att få jobb ökar inte bara för att du skickar i väg tusentals
mejl. Du måste göra din hemläxa också.
– Koncentrera dig på några få företag, läs fackpressen och plugga in dig ordentligt på dem så ökar chanserna, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
Företagen tycker också att attityd är lika viktigt som arbetslivserfarenhet när de väljer bland kandidater, enligt undersökningen.
Först på tredje plats hamnar utbildning.
Tomas Lundin
Metro
Så lyckas du med spontansökan
Bildtext: Webbutvecklaren Klas Wikström ringde runt på chans – och hittade ett företag som sökte någon med just hans kompetens. – Det är det bästa sättet att söka jobb på, säger Klas, numera fast anställd på företaget Funka Nu.
1 Du hjälper företaget
Tänk att du gör företaget en tjänst. Det är dyrt att rekrytera, därför gör du företaget en tjänst när du skickar din spontanansökan. Tänk så, då blir det lättare att ta mod till sig.
2 Pinpointa och bevaka
Hitta en bransch och några företag du vill jobba med. Läs facktidningar och prenumerera på företagens nyhetsbrev. Om du är påläst ökar dina chanser.
3 Ring och håll kontakt
Du kan ringa före eller efter att du skickar in din ansökan, men den personliga kontakten är viktig. Få företag säger nej när du frågar om du kan skicka in ditt CV till dem.
4 Hjälp andra
Om du bara vill ha saker kommer ingen att vilja hjälpa dig. Var i stället schyst och hjälp andra. Det lönar sig i slutändan när de kanske sitter på jobben.
5 Varma känslor
Spontanansökningar är bra, men kontakter är ännu bättre. Hör dig för i bekantskapskretsen efter lediga jobb innan du börjar kontakta företag till höger och vänster.
6 Sociala nätverk
Använd Facebooks statusrad som en liten kontaktannons. Se också till att göra din profil proffsig, arbetsgivare kommer att kolla upp dig på nätet innan de ringer.