55+ Det ljuva livet 20 januari 2012

Susanna Laurin, ordförande för Stiftelsen Funka är intervjuad om hörselhjälpmedel.

Så får du hörseln tillbaka

Känns det som du har lock för örat eller tycker du att andra har börjat tala otydligt och svagt? Med stigande ålder hör de flesta av oss sämre. Men med moderna hörapparater kan stora delar av förlorad hörsel återställas. Så sök hjälp i tid!

I Sverige räknar man med att 1,3 miljoner personer hör dåligt. Att höra sämre med stigande ålder anses som en del av det naturliga åldrandet och den vanligaste orsaken till hörselnedsättning är att kroppen och hörselorganen åldras.

- Men även skador eller ärftliga förändringar i örat kan orsaka hörselnedsättning, berättar Susanna Laurin ordförande i stiftelsen Funka som driver Funkaportalen (funkaportalen.se).

För den som har en hörselskada eller nedsatt hörsel finns bra hjälp att få och det har hänt och händer mycket inom teknik och utveckling av hörapparater. För cirka tio år sedan introducerades de första helt digitala hörapparaterna.

IDAG KAN hörapparater individanpassas på ett sätt som förut inte varit möjligt. Numera kan stöd ges där det behövs i stället för att förstärka alla ljud. En modern hörapparat kan höja enbart de frekvensområden som är svåra att uppfatta, vilket är en stor skillnad mot för bara några år sen.

- Bra att känna till är dock att när landstingen upphandlar hörapparater väljs några få modeller eller leverantörer ut till sortimentet. Några landsting köper visserligen in ett begränsat antal avancerade hörapparater, men de allra flesta är av en enklare modell. Därför väljer många att istället gå till en privatpraktiserande audionom och själv bekosta sin hörapparat. Där finns en valmöjlighet och tillgång till den senaste tekniken.

Om man ändå inte tycker att hörapparater och hörimplantat räcker till för att kunna återge tal och ljud finns det trådlösa hörselprodukter. Dessa underlättar framförallt i många i många vanliga situationer, som på arbetet på ett möte eller om man befinner sig på längre avstånd från ljudkällan. Hörselprodukter används tillsammans med hörapparater och hörselimplantat och en del av dem fungerar oberoende av märke på hörapparaten.

DEN SENASTE tekniken har också gjort det möjligt att kombinera trådlösa digitala mikrofoner och mottagare på olika sätt för att ge bästa möjliga ljudåtergivning. Den digitala radioöverföringen och ljudbehandlingstekniken filtrerar då bort störande bakgrundsbrus och återger ljud och tal på ett tydligt sätt. Vissa hörselprodukter kan även användas utan hörapparat då ljudet istället tas in via öronsnäckor eller hörlurar.

BRA ATT VETA:

För den som har nedsatt hörsel finns det möjlighet att få en hörapparat förskriven som hjälpmedel. Ungefär 600 kr betalar patienten själv för en hörapparat, resten bekostar landstinget. Att köpa en hörapparat privat kostar mellan 7 000 - 14 000 kronor.

SÅ HÄR GÖR DU för att få din hörapparat skattefinansierad:

  • Be din läkare skriva en remiss till hörcentralen.
  • Räkna med att det dröjer en tid innan du får komma till hörcentralen. Några landsting har en väntetid på fem till sex månader.
  • På hörcentralen får du pröva ut en hörapparat. Den är av god kvalité men skramlar och låter konstigt ibland.
  • Efter ungefär en månad har din apparat kommit och du får åla tillbaka till hörcentralen för att hämta den.

SÅ HÄR GÖR DU om du vill köpa hörapparaten privat:

  • Kontakta en audionom, en del gör även hembesök.
  • Efter tio dagar levereras hörapparaten och du kan börja använda den.
  • Under den första tiden behöver apparaten justeras så att den lär sig känna igen olika ljud. Man säger att den kalibreras. Det kan ta ungefär en månad innan den är helt klar.
  • Du har 30 dagar på dig att prova hörapparaten, innan den ska betalas. Är du inte nöjd då, kan du lämna tillbaka den.

Text: Sanna Cederström