Artikel i Svenska Dagbladet, 18 mars 2010
Funkas undersökning av de politiska partierna genererar artiklar i riksmedia.
Dålig tillgänglighet stänger ute väljare från nätet
Valkampanjerna flyttar i allt högre grad ut på internet, men en stor del av väljarna har svårt att ta del av partiernas digitala budskap. En ny rapport dömer ut partiernas webbplatser ur tillgänglighetssynpunkt inför valåret. Sämst är Moderaterna och Vänsterpartiet.
Det är valår och vid sidan om broschyrer och tv-reklam fokuseras kampen om väljarna till internet. Partierna bygger kampanjsajter och satsar på sociala medier för att mobilisera väljare.
Samtidigt stängs hundratusentals möjliga väljare ute från information på grund av att partiernas sajter är undermåligt utformade, enligt en rapport från företaget Funka nu, som jobbar med tillgänglighet för en stor del av landets myndigheter.
Domen är hård. Sajterna är inkonsekventa, pedagogiskt knepiga och gjorda med udda lösningar som gör det svårt för personer med funktionsnedsättningar. Flera sajter är tekniskt bristfälliga, viket gör att hjälpmedelsanvändare har svårigheter att använda dem.
– Vi kan inte peka ut någon sajt som är bra. S, MP och KD har gjort några förändringar sedan vi granskade dem förra valet och är minst dåliga. M och V är sämst, säger Susanna Laurin, vd på Funka nu.
Enligt henne är Moderaternas sajt en av de sämsta hon sett på länge med stora tekniska problem, en design med dålig kontrast samt många banners som man ska klicka på och som ger ett förvirrat intryck.
– Partierna är långt efter myndigheter och kommuner som har krav på sig att jobba med tillgänglighet.
Texterna har även överlag en alltför svår språklig nivå.
– Det verkar som om de satsar på välfungerande unga akademiker som är vana att jobba med datorer. Det är ett elittänkande som gör att man stänger ute stora delar av befolkningen, säger Susanna Laurin.
Vissa saker har blivit bättre sedan 2006. Det handlar framför allt om möjligheten att använda externa hjälpmedel, som program som översätter texterna till punktskrift eller tal.
– Det här är inte rocket science, mycket handlar om sunt förnuft och att låta vanliga användare testa sajterna. Partierna måste se till att öka kompetensen på central nivå, säger Susanna Laurin.
Ingrid Burman är ordförande för Handikappförbunden. Hon säger att hon bara kan konstatera att politikerlöftet om att Sverige skulle vara tillgängligt för alla 2010 inte har infriats.
– Jag tycker att partierna borde gå i fronten. Man brister i ett av de viktigaste demokratiuppdragen, att informera en mycket stor grupp väljare, säger hon.
Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson beklagar att sajten skapar problem.
– Vi kommer att lansera en särskild valsajt under våren och då har vi en ambition att vara Sveriges bästa parti när det gäller tillgänglighet. Men tyvärr har vi inte lyckats med det på vår vanliga webb än på grund av tid och resurser.
Jenny Lindahl Persson, informationschef på Vänsterpartiet, är självkritisk. Hon säger att bristerna beror på bristande resurser, men att tillgängligheten ska öka nu med pengar från valbudgeten.
– Det är extra tråkigt för oss att komma sist eftersom det är en viktig grupp för oss. Vi är ju de som månar mest om att satsa på välfärdssystemen.
Medieanalytikern Joakim Jardenberg säger att partierna "tveklöst" förlorar väljare. Valet kommer inte att avgöras på webben, men internet erbjuder en eftertraktad möjlighet att träffa sina väljare.
– Att inte möta den publiken på nätet, en arena som passar dem förträffligt, är direkt pinsamt. Det finns en oöverträffad möjlighet till dialog här, säger han och tycker att det borde vara självklart för politiska partier att gå i främsta ledet.
/Hannes Delling
SVD
Vad gäller saken?
Företaget Funka nu, som startade som ett projekt inom funktionshinderrörelsen, har liksom inför förra valet gått igenom de sju riksdagspartiernas sajter och jämfört dem mot internationella riktlinjer från The World Wide Web Consortium (W3C) om tillgänglighet.
Man har bland annat tittat på hur pedagogiska sajterna är, hur de fungerar tekniskt med olika hjälpmedel, om det finns videos med teckenspråk, lättlästa texter, om det går att ställa in kontrast och färger samt förstora texterna för att göra dem mer lättförstådda. Man har också testat hur det går att navigera på sajterna utan mus, eftersom många personer har problem med precisionen.
Totalt räknar man med att 1,3 miljoner svenskar har någon typ av funktionsnedsättning. 500 000 är med i ett handikappförbund. Dessutom har var femte svensk någon typ av lässvårigheter. Var tionde person har en nedsatt arbetsförmåga beroende på sin funktionsnedsättning.
De som kan ha problem med sajterna är bland annat blinda, synsvaga, dyslektiker, personer med motoriska problem, äldre, invandrare och ovana användare.
SvD:s testpatrull gav sig också på sajterna
Namn: Anette Gren
Ålder: 48
Bor: Falun
Sysselsättning: Praktik på dyslexiförbundet
Funktionsnedsättning: dyslexi plus rörelsehinder
Tekniska hjälpmedel: Talsyntes, rättstavningsprogram
Hobby: Dyslexifrågor, brodyr
"Mitt allmänna intryck är att partierna kan bli bättre. Jag tror att de saknar kunskap om olika funktionshinder. Jag tror att tillgänglighetsfrågor kan bli en stor valfråga. Det finns så mycket att göra och frågorna berör många människor. "
Namn: Jessica Smaaland
Ålder: 30
Bor: Östermalm
Sysselsättning: Projektledare
Funktionsnedsättning: Rörelsehinder, muskelsjukdom
Tekniska hjälpmedel: Läppstyrd mus, skärmtangentbord, dikteringsprogram
Hobby: Resor, förälskad i New York
"Sajterna fungerade hyfsat bra, medelbetyget blir väl tre, men de skulle kunna göra mycket mer. Jag tror att politikerna vill göra samhället tillgängligt, men saknar kunskap. "
Namn: Vivi-Anne Emanuelsson
Ålder: 58
Bor: Hökarängen
Sysselsättning: Ombudsman på Synskadades riksförbund
Funktionsnedsättning: Blind
Tekniska hjälpmedel: Skärmläsningsprogram, talsyntes, en läsrad i punktskrift
Hobby: Älskar att vara ute med ledarhunden
"Man har pratat så mycket om tillgänglighet under så många år så det är konstigt att inte deras rikssidor är mer ambitiösa. Man blir riktigt förvånad över att jag inte ens kunde söka medlemskap hos två partier."