Föreningen för inbördes beundran

Krönika

Det har blivit lite av ett mantra bland tillgänglighetsexperter som vill sticka ut hakan, att tillgänglighetskonferenser inte behövs. Och visst, tanken är rätt: när vi har lyckats skapa medvetenhet kring och förståelse för tillgänglighetsfrågorna så finns ingen efterfrågan på speciella evenemang. Inga experter behövs heller för den delen. Funkas vision är följaktligen att lägga ner bolaget när vi lyckats sprida kunskapen till ”alla”.

Susanna Laurin
Titel: Forsknings- och innovationschef

Men den visionen är milt sagt ganska långsiktig. Än så länge behövs specialister och konferenser med särskilt fokus på tillgänglighet. Det känns rätt avlägset att krav på tillgänglighet skulle vara lika självklart som krav på upptid eller säkerhet. Olika saker har olika värde. Och funktionshinderfrågor är och, tror jag tyvärr, förblir osexigt.

Vi har hört det förut ...

Vi har ju själva en stor konferens som enbart handlar om tillgänglighet, och mer nichat än så: fokus ligger på informationstillgänglighet. Jag är inbjuden till ganska många evenemang över hela världen och gillar att nätverka och få reda på vad som är på gång inom vårt område. Ändå blir jag ibland lite trött på just konferenser om tillgänglighet. Inte på mötet i sig, utan på innehållet.

Branschen organiserar en del. Forskningsvärlden likaså. EU drar sitt strå till stacken och handikapporganisationerna har sina egna evenemang. Men oavsett avsändare är det ett par saker som återkommer, gång på gång:

 • Vi måste öka medvetenheten ...
 • Tillgänglighet handlar inte om en liten grupp, utan många ...

Det är sant, klokt och riktigt. Men problemet är att alla som lyssnar redan vet det där. Nästa gång är det någon ur publiken som håller föredrag, och han eller hon säger precis samma sak. Vi talar för redan frälsta. Och vi säger samma sak. Om och om igen. Är det verkligen meningsfullt?

Ett cirkelresonemang

Det är nåt som inte stämmer. Om alla vi som talar har rätt i att målgruppen är ”alla” och att ”alla” borde inse det här, då är det väldigt konstigt att vi känner alla (förhållandevis få) som är i rummet. Eller? Borde inte lokalen vara knökfull med ”alla andra” i stället?

Efter många år i branschen börjar jag tröttna på att dessa upprepningar. Det är en kontrollpunkt när vi tillgänglighetsexperter granskar webbplatser: redundanta länkar bör man inte ha. (redundans kallas information som upprepar redan etablerad information utan att tillföra någon ny). Jag har inget emot att hålla samma föredrag flera gånger, men poängen bör då rimligen vara att publiken består av olika människor. Så att vi faktiskt når ut till fler som i sin tur kan sprida budskapet vidare.

Vissa föreläsare verkar leva upp av bekräftelse, de mår bra av att publiken är vänner och trivs med att säga ”sanningar” till kända ansikten som nickar igenkännande. Jag blir mest trött. Om någon jag hört prata hundra gånger tidigare ska fånga min uppmärksamhet ska det åtminstone vara en ny vinkel för att jag ska hålla mig vaken.

Av experter för experter

Expertevenemang har definitivt ett värde i sig. Man lär av att umgås med likasinnade och kreativa möten sker inte sällan just på seminarier av olika slag. Eller kanske ännu oftare i fikapausen. Men om vi ska kunna åstadkomma ökad medvetenhet i samhället måste vi komma UT med vårt budskap. Inte klappa varandra på axeln för att vi allihop har ”sett ljuset” och är så ovanligt kloka i vår egen lilla kokong.

Därför vill jag be alla duktiga människor som jobbar med tillgänglighets- och funktionshinderfrågor att medvetet sträva efter att genomföra minst lika många föreläsningar på ”all round”-konferenser som vi gör på speciella tillgänglighetsevenemang. På det sättet skulle vi kunna få en betydligt större spridning vad gäller grundförståelse och aha-upplevelser utanför vår egen krets.

Antar ni utmaningen?

Andra krönikor av Susanna Laurin

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  15 juni 2022

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.

 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  30 juni 2021

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.

 • När tekniken hjälper människor

  12 februari 2021

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.

 • Tillgänglighet på avstånd

  10 december 2020

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?

 • En inspiratör har lämnat oss

  28 februari 2020

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.

 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  6 maj 2019

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

 • Fokus på äldre användare

  1 februari 2019

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.

 • Tack för i år!

  29 november 2018

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.

 • Mellan hopp och förtvivlan

  13 augusti 2018

  Nu bötfäller den norska tillsynsmyndigheten kommuner och företag som inte åtgärdar bristande tillgänglighet. Är det åt det håller även Sverige kommer att gå? Funkas Susanna Laurin funderar på utvecklingen med skärpt lagstiftning.

 • Se till att tillgängligheten flyter på

  29 maj 2018

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.

 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  5 december 2017

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.

 • Det är dags att säga ifrån!

  2 november 2017

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?

 • Tillgängliga sommarhälsningar

  12 juni 2017

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.

 • Funka i USA

  6 mars 2017

  Vi försöker att vara med där det händer. När flera stora konferenser om tillgänglighet, dataspel och hjälpmedel pågår nästan samtidigt får vi mycket att göra.

 • Den eviga kostnadsfrågan

  7 februari 2017

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.

 • Att återvinna konsulter

  6 januari 2017

  Två av våra duktiga konsulter har provat vingarna på annat håll och sedan valt att komma tillbaka till oss på Funka. Det är naturligtvis extra roligt och vi har bett Oskar och Karin att berätta om sina erfarenheter.

 • 10 år med FN-konventionen

  5 december 2016

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.

 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  4 juli 2016

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.

 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  17 juni 2016

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.

 • Vådan av lagstiftning

  24 februari 2016

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.

 • Det finns hopp om framtiden

  27 november 2015

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.

 • Integritet och kultur

  31 augusti 2015

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.

 • När vi njuter i fulla drag

  9 juni 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.

 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  13 januari 2015

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • När tekniken kan göra skillnad

  5 januari 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.

 • Solig sommar men inga lata dagar

  27 maj 2014

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.

 • Vart tog webben vägen?

  4 mars 2014

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?

 • Bra för alla ...?

  18 februari 2014

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?

 • Funkas julbrev 2013

  20 december 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.

 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  19 november 2013

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?

 • Jag trodde att jag var klarsynt

  15 oktober 2013

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.

 • I tid och otid

  6 september 2013

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.

 • Nu tillhör man inventarierna ...

  4 juni 2013

  Susanna Larurin, på Funka, skulle bara ta ett kortare uppdrag, men ser i sin krönika nu tillbaka på 10 händelserika år på Funka.

 • Varför WCAG inte räcker

  2 april 2013

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.

 • Lite svinn får man räkna med

  21 januari 2013

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.

 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  19 september 2012

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.

 • Ska berätta en sak

  3 oktober 2005

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.