Funka gör graffiti tillgängligt i Kosovo

Krönika

Hur kommer det sig att man hamnar i Kosovo för att måla graffiti? Ja, allt började med att jag skrev en artikel om att vara graffitimålare i rullstol för några år sedan. Charlotta Boucht, en finländsk frilansfotograf som arbetat med funktionsnedsatta ungdomar i Kosovo, läste artikeln och bjöd in mig och två kompisar att genomföra en tre dagar lång graffiti-workshop på plats. Resultatet blev en kreativ vecka med många intryck och väldigt mycket sprayad färg.

Stefan Pelc
Titel: Webbredaktör

Uppdraget var att genomföra workshopen och en större graffitimålning i en gångtunnel under järnvägen. Det senare med syftet att göra reklam och PR för handikapporganisationen HandiKos samt att sätta fokus på situationen för personer med funktionsnedsättning i Kosovo.

Deltagare som sitter och skissar och tecknar graffiti runt ett bord. Foto Charlotta Boucht

Deltagarna på workshopen var ett 15-tal rörelsehindrade ungdomar samt ett stort antal volontärer, vänner och familjemedlemmar. Trots vissa svårigheter att planera graffiti-workshopen så gick allt väldigt smidigt. Mycket beroende på ungdomarnas härliga inställning och vilja att skapa. Under tre dagar så skissade de, skar ut mallar och målade med sprayburkar. Det var en fantastisk känsla att se deltagarnas leenden när de gick loss på väggarna med färg. I tunneln blev några av deltagarna så glada att de även börjande måla på några andra ställen än vad som var tillåtet till organisatörens stora förtret - men vad gjorde det när alla skrattade och polisen gav deltagarnas målningar sitt myndiga beskydd!

En av deltagarna färglägger sin skiss. Foto Charlotta Boucht

Graffiti skapar uppmärksamhet

Själva graffitimålandet kan gå till på lite olika sätt beroende på funktionsnedsättning och hur tillgänglig väggen är. En del klarar av att hålla i sprayburkarna själv, andra med nedsatt hand- och armfunktion fokuserar istället på själva skissandet. I dessa fall får man skapa graffitin kollektivt och låta någon annan dra upp skissen i full storlek på väggen. Alla knep och tekniker är tillåtna. Att göra graffitin tillgänglig för själva utföraren och för betraktarna hänger ihop. Rätten och möjligheten att få uttrycka sig sätts på prov.

Rullstolsburna deltagare testar att måla graffiti med en sprayburkar på en temporär vägg. Foto Cesar Verdug Sanchez

Deltagarna på graffiti-workshopen målar graffiti på var sin sida om väggen. Foto Charlotta Boucht

Flera lokala och regionala TV-stationer var på plats för att bevaka både workshop och målandet av tunnelväggen vilket gav stort genomslag. Organisatören HandiKos fick många positiva reaktioner på att konstaktiviteten genomförts och att man därmed lyckats nå fram med budskapet om funktionsnedsattas situation, tillgänglighetsfrågor och mänskliga rättigheter.

Tuffare villkor för personer med funktionsnedsättning

Resan till Kosovo var på många sätt mer än ett kreativt kaos. Det är viktigt att poängtera att Kosovo är en självutnämnd stat och som inte har så goda statsfinanser som skandinaviska länder har. Det är många som får betala ett högt pris för denna självständighetsförklaring, i synnerhet personer med funktionsnedsättning. Den offentliga sektorn har i stort sett samma krav på tillgänglighet som vi har i Sverige men verkligheten ser väldigt annorlunda ut.

I tunnelvägg SOM Blir graffitimålad.  Foto Cesar Sanchez Verdugo

En gångtunnel under järnvägen, i ena änden syns en folkmassa som tittar på när graffitimålningen skapas. Foto Cesar Verdugo Sanchez

Jag som är rullstolsburen och bor i Sverige lever ”lyxliv” med ett arbete, personlig assistans, hjälpmedel och ett samhälle med myndigheter, kommuner och landsting som satsar på tillgänglighet. Det unnar jag mina funktionsnedsatta vänner i Kosovo också. Men de har en lång väg kvar att vandra. Förra året dog exempelvis 16 rörelsehindrade personer i sviterna av trycksår, urinvägsinfektioner och brist på sjukvårdsmaterial samt mediciner. Sådana förhållanden slipper vi.

Förhoppningsvis blir det fler resor till Kosovo för att belysa situationen för personer med funktionsnedsättning samt att inspirera fler ungdomar att använda graffitin som uttrycksform för att synas mera. Med ett par kartonger sprayfärg, ett gäng färgpennor och skissblock samt en stor portion skratt och glädje kan man komma långt!

Flera deltagare som målar graffiti på en tunnelvägg. Foto Charlotta Boucht

Foto: Charlotta Boucht och Cesar Verdugo Sanchez

Hur gick det till?

Resan var till största delen finansierad av den finländska biståndsorganisationen Abilis som varit verksam i Kosovo sedan Balkan-krigets början. Arrangör av graffiti-workshopen var Kosovos största handikapporganisation HandiKos som vars verksamhet riktar sig till rörelsehindrade. I detta fall gick resan till Ferizaj, cirka 35 kilometer söder om huvudstaden Pristina.

HandiKOS Ferizaj goes graffiti, filmklipp på Youtube från graffiti-workshopen, öppnas i nytt fönster

Andra krönikor av Stefan Pelc

  • Hur blir livet framöver?

    4 april 2018

    Det svenska systemet med möjlighet till personlig assistans för funktionsnedsatta är en fantastisk hjälp. Men denna trygghet kan komma att försämras. Funkas webbredaktör Stefan Pelc, som själv är i behov av assistans, är bekymrad över den ovissa situationen just nu.

  • Tänk vad en liten ramp kan göra skillnad

    3 mars 2017

    Stefan Pelc, webbredaktör på Funka har testat en ramp som överbryggar många olika fysiska hinder och rekommenderar fler att köpa in ramper så att den fysiska miljön blir tillgänglig för alla.

  • Tillgänglig stadsodling

    1 juli 2015

    En krönika av Funkas rullstolsburna webbredaktör, Stefan Pelc, som delar med sig av sina lärdomar i att bygga en tillgänglig odling.

  • Utan assistans stannar livet

    7 maj 2012

    Funkas webbredaktör Stefan Pelc berättar om varför det är viktigt att värna om personlig assistans och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

  • Vandra i otillgänglighetens marker

    16 december 2011

    Funkas webbredaktör Stefan Pelc reflekterar över tillgängligheten i byggd miljö för personer med rörelsehinder och de som kan bli riktiga hjältar.