Funka i USA

Krönika

Det händer mycket i USA just nu, även om man för ett ögonblick bortser från storpolitiken. Funkas Susanna Laurin rapporterar från en hektisk vecka i ett land där tillgänglighet står högt upp på agendan.

Susanna Laurin
Titel: Forsknings- och innovationschef

En gång om året träffas flera tusen experter och aktivister i San Diego för att dela kunskap och erfarenhet inom området IT och hjälpmedel under konferensen CSUN. Det är alltid värdefullt att delta på evenemanget, eftersom ”alla” är där.

Men sanningen är att det år för år blir allt färre internationella deltagare och att allt fler av föreläsningarna hålls av sponsorer. De kan naturligtvis vara bra ändå, även om de ofta innehåller lite för mycket produktreklam i min smak. Men det mest innovativa och intressanta innehållet står som regel forskare och personer med funktionsvariation för, och de verkar bli färre för varje år.

Parallellt med föredragen pågår en stor och välbesökt utställning med alla tänkbara hjälpmedel och däremellan ska man försöka hinna klämma in drösvis med möten och sidoevenemang. Jag brukar sova gott på planet hem.

Gamla problem och ny teknik

I år höll flera föreläsningar med fokus på autism-spektrat väldigt hög kvalitet. Leena Haque och Jamie Knight från BBC talar båda ur sina egna perspektiv och visar på olika sätt samhällets oförmåga att inkludera personer som går utanför normen. På en konferens där väldigt mycket handlar om gravt synskadades rättigheter att få bilder konverterade till text är det extra viktigt att få det omvända perspektivet. Leena tänker i bilder och behöver dem för att kommunicera. Ett krav som helt saknas i dagens standarder.

Gunnar Michelsen, som forskar på den vetenskapliga högskolan VID i Oslo, visade tankeväckande resultat om hur svårt det kan vara att få vissa individer, i det här fallet högpresterande personer med Asperger, att testa tekniska hjälpmedel. När de väl började försöka visade sig hjälpmedlen vara till mycket stor hjälp. Att tillgänglighet handlar minst lika mycket om omvärldens attityder som om tekniska hjälpmedel blir väldigt tydligt på individnivå.

Saqib Shaika och Anirudh Koul från Microsoft visade exempel på hur ljud kan visualiseras, vilket inte enbart hjälper personer med hörselnedsättning utan även kan vara användbart i akustiskt stökiga miljöer.

Stort fokus låg som vanligt på föreläsningar om hjälpmedel i utbildningen, lagstiftningsfrågor och testverktyg för utvecklare. Dessutom handlade en hel del sessioner om arbetet med de nya globala riktlinjerna för webbtillgänglighet, WCAG, som vi skriver om i en annan artikel.

Spelutveckling och tillgänglighet

Parallellt med CSUN hölls den stora spelmässan Game Developers Conference, GDC, i San Francisco. I anslutning till GDC anordnades i år även en dag om tillgänglighet i dataspel, Game Accessible Conference.

Redan för många år sen, när Funka var en ideell förening, genomförde vi en hel del projekt om spel och tillgänglighet. Vi har aldrig släppt området helt, men det mesta av arbetet bedrivs numera inom vår stiftelse. Nu verkar spel och tillgänglighet få en renässans, vilket är mycket glädjande.

GAconf var full av spännande och positiva föreläsningar som sträckte över ett stort spektrum. Ian Hamilton öppnade med att det hänt så mycket intressant under det senaste året att hans talartid inte skulle räcka för att berätta om alla framsteg. Det satte ribban för hela konferensen. Bryce Johnson från Xbox pratade om hur viktigt det är att göra spel inkluderande utan att ta bort spänningsmomentet. Bob de Schutter som forskar vid Miami University presenterade intressanta resultat kring äldre som föredrar helt andra spel än de som designats för äldre.

Hur man bäst textar spel för att inte störa spelupplevelsen, vad vi kan förvänta oss vad gäller virtuell verklighet i spelvärlden och hur god ljuddesign kan påverka spelarna var andra lärorika sessioner. Det var en härlig blandning av utvecklare, formgivare och gamers med och utan funktionsnedsättning som utbytte erfarenheter under dagen och det finns uppenbarligen många som vill dra sitt strå till stacken här. Extra roligt var det att träffa så många för mig helt nya eldsjälar.

Andra krönikor av Susanna Laurin

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  15 juni 2022

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.

 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  30 juni 2021

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.

 • När tekniken hjälper människor

  12 februari 2021

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.

 • Tillgänglighet på avstånd

  10 december 2020

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?

 • En inspiratör har lämnat oss

  28 februari 2020

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.

 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  6 maj 2019

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

 • Fokus på äldre användare

  1 februari 2019

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.

 • Tack för i år!

  29 november 2018

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.

 • Mellan hopp och förtvivlan

  13 augusti 2018

  Nu bötfäller den norska tillsynsmyndigheten kommuner och företag som inte åtgärdar bristande tillgänglighet. Är det åt det håller även Sverige kommer att gå? Funkas Susanna Laurin funderar på utvecklingen med skärpt lagstiftning.

 • Se till att tillgängligheten flyter på

  29 maj 2018

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.

 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  5 december 2017

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.

 • Det är dags att säga ifrån!

  2 november 2017

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?

 • Tillgängliga sommarhälsningar

  12 juni 2017

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.

 • Den eviga kostnadsfrågan

  7 februari 2017

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.

 • Att återvinna konsulter

  6 januari 2017

  Två av våra duktiga konsulter har provat vingarna på annat håll och sedan valt att komma tillbaka till oss på Funka. Det är naturligtvis extra roligt och vi har bett Oskar och Karin att berätta om sina erfarenheter.

 • 10 år med FN-konventionen

  5 december 2016

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.

 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  4 juli 2016

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.

 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  17 juni 2016

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.

 • Vådan av lagstiftning

  24 februari 2016

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.

 • Det finns hopp om framtiden

  27 november 2015

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.

 • Integritet och kultur

  31 augusti 2015

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.

 • När vi njuter i fulla drag

  9 juni 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.

 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  13 januari 2015

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • När tekniken kan göra skillnad

  5 januari 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.

 • Föreningen för inbördes beundran

  24 september 2014

  I sin krönika tar Funkas Susanna Laurin upp frågan om hur vi kan sprida insikten att tillgänglighet är viktigt utanför den krets som redan är frälsta.

 • Solig sommar men inga lata dagar

  27 maj 2014

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.

 • Vart tog webben vägen?

  4 mars 2014

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?

 • Bra för alla ...?

  18 februari 2014

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?

 • Funkas julbrev 2013

  20 december 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.

 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  19 november 2013

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?

 • Jag trodde att jag var klarsynt

  15 oktober 2013

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.

 • I tid och otid

  6 september 2013

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.

 • Nu tillhör man inventarierna ...

  4 juni 2013

  Susanna Larurin, på Funka, skulle bara ta ett kortare uppdrag, men ser i sin krönika nu tillbaka på 10 händelserika år på Funka.

 • Varför WCAG inte räcker

  2 april 2013

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.

 • Lite svinn får man räkna med

  21 januari 2013

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.

 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  19 september 2012

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.

 • Ska berätta en sak

  3 oktober 2005

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.