Hackathon resulterar i smart rese-app

För ganska exakt ett år sedan gjorde jag det nördigaste jag någonsin gjort – jag var med i ett hackathon. Om du inte brukar sitta framför datorn i ett mörkt rum och knacka kod undrar du säkert vad ett hackathon är. Det är, som namnet antyder, lite som en blandning av hackare och ett maraton. Lag av programmerare tävlar i 24 timmar om vilka som kan hacka ihop den bästa idén. Målet i just detta hackathon var att förbättra kollektivtrafiken med en app, och jag tänkte att det borde gå att göra den mer tillgänglig.

Så jag anmälde ett lag som bland andra bestod av min sambo Mican och hennes mamma Anna. Dessa två visade sig inte riktigt passa in bland hackarna i tävlingen. När de andra deltagare satt med varsin svindyr, fjäderlätt super-Mac, delade mor och dotter på en gammal pc som Anna köpt för att den hade fina fjärilar på locket. Deras styrka var med andra ord inte programmering, däremot är de experter på autism, ADHD, Aspergers syndrom och andra kognitiva funktionsnedsättningar. Det var också därför de var med i laget.

Vår idé var nämligen en app som skulle göra det enklare att resa i kollektivtrafiken för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Många i denna målgrupp har svårt att resa kollektivt. Det är inte lätt att passa tider om man har svårt med tidsuppfattningen. Eller att tänka i flera steg om man blir stressad av trängsel och buller.

Tre skärmbilder som visar gränssnittet i rese-appen

Skärmbild som visar gränssnittet i reseappen och var man befinner sig längs en resrutt.

Appen ResLedaren

Appen, som heter ResLedaren, ska stötta från start till mål. Det ska bland annat gå att:

  • Planera resor åt sig själv eller någon annan (exempelvis sitt barn)
  • Ställa in påminnelser inför resor
  • Skapa ta-med-listor som man kan bocka av inför resor
  • Få meddelande om inställningar och förseningar
  • Se kommande hållplatser och byten medan man reser

Mican och Anna fokuserade på idéerna medan vi andra tre hackade fram förslaget. För att fungera bra för målgruppen behövde appen vara avskalad, enkel och ha tydliga instruktioner. Det visade sig bli ett vinnande koncept. Vi kröntes till nördarnas nördar och vann hackathonet! Drottningen delade ut pris och Zlatan satt i publiken och grät av glädje. Lyckan var total!

Nej, det där sista om drottningen och Zlatan var inte sant. Men vi vann och det kändes fantastiskt. Det bästa av allt var att vi fick hjälp att söka bidrag för att kunna skapa appen på riktigt. Till sommaren släpps ResLedaren. It-bolag HiQ med programmerare, designers och projektledare sitter just nu och bygger den för både Android och iPhone.

För mig resulterade även tävlingen i ett jobb på Funka. Så nu får jag dagligen syssla med tillgänglighet och design som fungerar för alla, vilket känns kanon.

Bilderna ovan visar hur ResLedaren kommer att se ut. 

Hampus Sethfors