Jag skulle ju bara tvätta håret!

Jag är knappast ensam om att irritera mig över saker i vardagen som inte fungerar. Det som är intressant är hur ofta det händer mig i duschen. Kanske beror det på att jag som gammal, och fortfarande halvaktiv, tävlingssimmare har spenderat en hel del tid just i duschen.

Det är ofta lätt att fundera på om de som har tillverkat en produkt faktiskt har provat den själva. Ett exempel från i somras var när jag skulle öppna dörren på duschkabinen i vår semesterlägenhet. Dörren var en vikdörr som ska dras inåt, med ett handtag som var långt från mitten och dessutom utan både friktion och grepp.

Jag tycker själv att jag är ganska stark, men jag var chanslös när det kom till att öppna dörren som det var tänkt. Tack vare att jag är tillräckligt lång och sträcka mig över kunde jag dra i glaset istället och kom lyckligtvis ut. Är det någon som har prövat att öppna den dörren med våta händer innan den kom i produktion?

Men det skulle handla om schampo

Den första gången jag minns att jag upplevde ett problem med schampo var när Organics blev populärt i min simklubb för över 20 år sedan. I slitna kommunala duschar fanns inte mycket att ställa flaskan på, så de trillade jämt och ständigt ner. Ett falltest hade tydligen ingen på Organics hört talas om eftersom locken gick sönder ungefär varje vecka, så att det bara blev en bit kvar i öppningen. Sen blev det kämpigt att få ut schampot.

Det mest fascinerande är dock att när jag senast såg det här schampot för några år sedan så var flaskan oförändrad, och precis lika lätt att ha sönder locket på.

Många varianter

Genom åren har jag stött på många varianter av problem. En del av denna problemförståelse är nog färgat av mitt förra arbete, där jag bland annat jobbade med materialegenskaper och vätskeflöden. Och även om jag nämner enskilda märken med namn är det inte bara dessa som har problematiska flaskor, tvärtom hör det till undantagen att de fungerar bra.

Då Head & Shoulders redesignade sin flaska för några år sedan blev den direkt smärtsam att öppna. Jag bara väntade på att jag skulle skära mig på de vassa plastkanterna på locket som satt onödigt hårt. Vem som helst med svaga eller ömtåliga fingrar kommer få problem med den flaskan och kommer förmodligen aldrig köpa den igen. Att begränsa kundunderlaget genom dålig design är aldrig en bra idé.

Elvital utformar sina flaskor så att de ska stå upp och ner och inte släppa in luft. När de till slut inte går att klämma ihop mer måste du tvinga in luft. Men flaskan återfår sin nya form efter luftinsläppet och klämmer på vägen ut en tredubbel dos schampo. Om du vill hushålla med schampo, till exempel för att du är miljömedveten, väljer du den inte igen.

Små hotellschampoflaskor är inte lika vanliga längre. Men stöter du på en är sannolikheten för att schampot sugs tillbaka in i flaskan när du släpper trycket ganska stor på grund av den lilla öppningen.

Värstingen

Detta till trots är det ingen tvekan om vilken som var värst. Det var en hotellschampoflaska med en skruvkork som var så liten att det var nästan omöjligt att få fingrarna runt den och få ett bra grepp, locket satt dessutom fast riktigt hårt. Saken var bara att det var det minsta problemet. 

För att få ut schampot måste man klämma på flaskan. Men när en flaska är dubbelkrökt, i det här fallet som ett något tillplattat ägg, och materialet är alltför tjockt, är det inte så lätt. Så jag klämde och klämde så hårt jag kunde. Och det räckte precis.

Det var bara det att på grund av form och materialtjockleken gick det inte att trycka jämnt, utan det blev en riktig ketchupeffekt. Flaskan bucklades ihop direkt, ungefär som ett reflexband gör när de går direkt från utsträckt till ihoprullat.

I flaskans fall gick den direkt från vanlig form till helt tillplattad. Resultatet var att schampot kom ut med sådan fart att jag handen jag höll ut blev en högst tillfällig mellanlandning. I slutändan stod jag med en nästan tom flaska och schampo som hamnade överallt utom i handen.

Vad har schampo med webb att göra?

Egentligen ingenting. Men när vi testar webblösningar märker vi att de ofta är lika dåligt testade som nämnda schampoflaskor, trots att de är väsentligt mer komplexa. Poängen är att det är möjligt att få till bra lösningar bara du tar dig tid att utvärdera dem. I schampovärlden har till exempel Define och Sunsilk klarat av att få bort friktionen ur ekvationen genom att man trycker ner ena sidan av locket för att få upp öppningen på den andra sidan av locket på sina schampo- och balsamflaskor. Sunsilk är snäppet bättre genom en större tryckyta.

Så till alla er som tillverkar något, både fysiskt och digitalt, vad det än är: var så vänlig att testa era produkter med riktiga användare. Hittar du inte någon, testa med vänner eller kollegor. Går inte det heller så pröva själv. Oavsett vad, försök att återskapa den faktiska brukarsituationen så gott det låter sig göras. Det viktigaste är att ta lärdom och konsekvenserna av resultaten.

Jag är säker på att många vardagsproblem aldrig hade uppstått om alla som utvecklar och tillverkar saker hade utvärderat bättre.

Torbjørn Helland Solhaug