När tekniken hjälper människor

Krönika

Det känns som om allt redan blivit sagt om hur trötta vi är på att sitta vid våra skärmar, samtidigt som ingen vill tänka på hur en pandemi skulle upplevas utan tekniska lösningar. Som tur är fortsätter människor att utveckla smarta saker även i tuffa tider. Kanske kommer tekniken lösa tillgänglighetsproblemen framöver?

Susanna Laurin
Titel: Forsknings- och innovationschef

För några år sedan började det vimla av nya förkortningar på teknikområdet. Alla bolag med självaktning pratade om AI, VR och AR men det kändes inte riktigt som om så många förstod vad det faktiskt handlade om – mer än att det, som vanligt, var framtiden.

Vi är inte riktigt där än, men det finns många goda exempel att glädjas åt:

Du kan få hjälp med att beskriva bilder för personer som inte ser med hjälp av automatiska förslag på alternativa textbeskrivningar (ALT-text) och förslagen blir allt bättre. Google, Microsoft, Facebook och andra erbjuder det här som standard i sina lösningar. Förslagen blir inte alltid rätt, men just att det dyker upp ett förslag gör det svårt att inte agera. Redaktörer som tidigare antingen inte vetat om att de kan och bör skriva alternativa beskrivningar på sina bilder blir medvetna om det. Samtidigt kan redaktörer som tycker det är svårt eller krångligt får hjälp på traven och de automatiska förslagen ger stöd till alla som har ont om tid eller är lite så där allmänt mänskligt lata. På det sättet kan tekniken faktiskt utbilda människor, det är en svindlande tanke i all sin enkelhet. Vi har aldrig träffat några, men det sägs att det finns människor som inte bryr sig om tillgänglighet. Deras bilder får också en beskrivning, så här är tekniken både generös och demokratisk.

På samma sätt blir den automatiska textningen allt bättre, vilket vi berättat om flera gånger tidigare. Det finns redan automatisk textning inbyggt i flera program, kvaliteten förbättras och allt fler språk omfattas. Det finns snart inga som helst skäl att inte texta eftersom tekniken gör det åt oss.

Virtuell verklighet, VR, används allt mer, inte minst i vården. Ett danskt företag har specialiserat sig på att se till att barn får annat att tänka på – och dessutom sitter stilla - när de genomgår olika undersökningar som kanske är läskiga eller gör ont. En kombination av spelmetodik, ny teknik och förståelse för mänskliga behov gör innovationen framgångsrik.

I ett av Funkas forskningsprojekt använder vi virtuell verklighet och 360° video för att öka kunskapen om och förståelsen för dolda funktionsnedsättningar. Med teknikens hjälp är det enklare att på ett effektivt sätt att ge insikter som är svåra att förmedla verbalt. Välgjorda spelfilmer med suggestiv musik har använt idén i massor av år, men med VR-tekniken går det att ta upplevelsen till en ny nivå.

Men vad betyder det – egentligen?

Det är krångligt med förkortningar som både är svåra att översätta och där den svenska terminologin inte riktigt satt sig än. Speciellt när definitionerna gungar och vi gärna vill föregå med gott exempel. Begrepp som artificiell intelligens, maskininlärning och djupinlärning fungerar väl numera hyfsat bra, men virtuell verklighet känns fortfarande lite styltigt och de flesta icke-tekniker börjar flacka med blicken om samtalet kommer in på förstärkt verklighet. Fast nu är det XR som gäller, även om branschen inte riktigt bestämt sig för vad det betyder, än.

XR handlar om VR, AR och det som kallas mixed reality (och vad den blandade verkligheten består av finns det naturligtvis också olika sätt att förhålla sig till). I höstas publicerade det internationella standardiseringsorganet W3C ett första utkast till en standard för användarkrav på XR. Där finns många bra förklaringar och resonemang (på engelska) och ett första försök på att definiera var olika aspekter av tillgänglighet kommer in i bilden. För samtidigt som ny teknik kan bidra till lösningar riskerar den naturligtvis också att skapa nya problem, om inte användarnas behov finns med från början.

Det finns också ett nätverk av företag och forskningsinstitutioner som arbetar med just XR och tillgänglighet, XRAccess, som publicerar forskningsresultat och guidelines på ämnet för den som vill lära sig mer.

Kanske är det bra att samla ihop allt i en enda samlingsförkortning som omfattar all hårdvara, mjukvara och teknik, eller en blandning av alltihop, som används för allt det där nya? Eller så blir det bara ytterligare en nivå av förvirring, där avståndet mellan ”vi som vet” och ”vi som inte förstår” blir allt större. Eller så håller jag bara på att bli gammal.

Using AI to Improve Photo Descriptions for People Who Are Blind and Visually Impaired - öppnas i nytt fönster

Specially designed virtual reality game for children who are afraid of needles - öppna i nytt fönster

XR Accessibility User Requirements - öppnas i nytt fönster

A community committed to making virtual, augmented, and mixed reality (XR) accessible to people with disabilities - öppnas i nytt fönster

Andra krönikor av Susanna Laurin

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  15 juni 2022

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.

 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  30 juni 2021

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.

 • Tillgänglighet på avstånd

  10 december 2020

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?

 • En inspiratör har lämnat oss

  28 februari 2020

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.

 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  6 maj 2019

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

 • Fokus på äldre användare

  1 februari 2019

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.

 • Tack för i år!

  29 november 2018

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.

 • Mellan hopp och förtvivlan

  13 augusti 2018

  Nu bötfäller den norska tillsynsmyndigheten kommuner och företag som inte åtgärdar bristande tillgänglighet. Är det åt det håller även Sverige kommer att gå? Funkas Susanna Laurin funderar på utvecklingen med skärpt lagstiftning.

 • Se till att tillgängligheten flyter på

  29 maj 2018

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.

 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  5 december 2017

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.

 • Det är dags att säga ifrån!

  2 november 2017

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?

 • Tillgängliga sommarhälsningar

  12 juni 2017

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.

 • Funka i USA

  6 mars 2017

  Vi försöker att vara med där det händer. När flera stora konferenser om tillgänglighet, dataspel och hjälpmedel pågår nästan samtidigt får vi mycket att göra.

 • Den eviga kostnadsfrågan

  7 februari 2017

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.

 • Att återvinna konsulter

  6 januari 2017

  Två av våra duktiga konsulter har provat vingarna på annat håll och sedan valt att komma tillbaka till oss på Funka. Det är naturligtvis extra roligt och vi har bett Oskar och Karin att berätta om sina erfarenheter.

 • 10 år med FN-konventionen

  5 december 2016

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.

 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  4 juli 2016

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.

 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  17 juni 2016

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.

 • Vådan av lagstiftning

  24 februari 2016

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.

 • Det finns hopp om framtiden

  27 november 2015

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.

 • Integritet och kultur

  31 augusti 2015

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.

 • När vi njuter i fulla drag

  9 juni 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.

 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  13 januari 2015

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • När tekniken kan göra skillnad

  5 januari 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.

 • Föreningen för inbördes beundran

  24 september 2014

  I sin krönika tar Funkas Susanna Laurin upp frågan om hur vi kan sprida insikten att tillgänglighet är viktigt utanför den krets som redan är frälsta.

 • Solig sommar men inga lata dagar

  27 maj 2014

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.

 • Vart tog webben vägen?

  4 mars 2014

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?

 • Bra för alla ...?

  18 februari 2014

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?

 • Funkas julbrev 2013

  20 december 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.

 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  19 november 2013

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?

 • Jag trodde att jag var klarsynt

  15 oktober 2013

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.

 • I tid och otid

  6 september 2013

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.

 • Nu tillhör man inventarierna ...

  4 juni 2013

  Susanna Larurin, på Funka, skulle bara ta ett kortare uppdrag, men ser i sin krönika nu tillbaka på 10 händelserika år på Funka.

 • Varför WCAG inte räcker

  2 april 2013

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.

 • Lite svinn får man räkna med

  21 januari 2013

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.

 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  19 september 2012

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.

 • Ska berätta en sak

  3 oktober 2005

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.