Nu tillhör man inventarierna ...

Krönika

Jag skulle bara ta ett kort uppdrag på tre månader. Aldrig mer att jag skulle bli löneslav! Nej, jag hade provat det och ville absolut tillbaka till min frilanstillvaro. Jag lovade till och med min familj att det skulle bli så, det fanns inget alternativ. Men jag blev mer eller mindre förälskad under det där tremånadersuppdraget. Och nu kan jag se tillbaka på tio fantastiska år på Funka.

Susanna Laurin
Titel: Forsknings- och innovationschef

Funka var ett litet och ganska skakigt bolag 2003. Det var svårt att ta betalt för konsulting kring tillgänglighet och man hade inte riktigt hittat rätt i kommunikationen. Få utanför en liten krets av invigda visste något om ämnet och det fanns ingen egentlig efterfrågan. Men trots det glödde personalen av lust och kreativitet, och med en oövervinnerlig känsla av att vara på väg mot något stort slet alla hårt. Vi skottade snö, brukar jag säga. Ja, jäklar vad vi skottade, för vi skapade vår egen marknad.

Funka hade en mission redan från början, väl förankrad i det ideella projekt inom funktionshinderrörelsen som är vår bakgrund. Den kanske inte var omvandlad till tjusiga värdegrundsdokument och fluffiga pay off’er på den tiden, men den var väldigt tydlig när jag lyssnade på medarbetarna och den märktes när jag pratade med kunderna. Det gällde bara att paketera den styrka och kompetens som redan då fanns i Funka för att vi skulle bli ett av Europas ledande bolag vad gäller tillgänglighet. 

Inte riktigt som andra

Jag minns att jag träffade en massa chefer för en lång rad IT-bolag den där första tiden. Och jag minns att jag tänkte: ”Om alla är så här tråkiga kommer jag att somna”. Förlåt alla trevliga och duktiga kolleger i branschen, jag vet nu att ni är fantastiskt kloka och ambitiösa, men mitt första intryck var att alla hade samma kostym och sa samma sak. Det var omsättning hit och servrar dit. ”Vi jobbar med att göra världen bättre för den enskilda individen” försökte jag. Det slog inte riktigt an.

Och så minns jag alla nybörjarfel jag gjorde. Hur Stefan J. räddade mig på ett kundmöte där jag med min stora käft hade förvillat mig alldeles för långt bort från det jag eventuellt hade täckning för kunskapsmässigt. Hur Johan med en ängels tålamod och nästan utan ord fick mig att förstå teknikens möjligheter och lärde mig att alltid kolla med honom innan jag lovar något. Mina första tuffa säljmöten i kommersiell sektor – som jag trodde benhårt på – som slutade i förnedring för mitt sälj-jag och inte en enda order.

Men jag minns också hur jag sakta men säkert lärde mig kommunicera med Åse, Kent-Ove, Katarina och alla andra underbara människor som finns i och runt omkring Funka. Tal- och språkskador, utvecklingsstörning och dövblindhet blev en del av min vardag på ett helt nytt sätt. Hur imponerad jag blev av Stefan P. som är och förblir den tuffaste överlevaren - respekt! Hur Andreas C. kom ombord, genom att skriva det längsta mail jag någonsin sett. Och Chrille, som alltid ställer rätt frågor, och visade sig kunna så mycket under den truliga ytan. Nästan alla som var med från början finns fortfarande kvar, det är fantastiskt.

Framgång under ansvar

Jag minns när vi vågade satsa på utbildningsturnéer i hela Sverige och drog stora skaror av åhörare, vi var just då rätt ensamma om att prata webbtillgänglighet. När vi insåg att de flesta som gått en utbildning hos oss kom tillbaka och köpte mer av våra tjänster. Att det började synas ett behov. Hur vi mejslade ut vår metodik och uppfann en egen kvalitetssäkring av allt vi levererade, om och om igen.

Det finns en officiell historia som man kan följa via Bolagsverket, där man ser att vi växer stadigt och går med vinst varje år. Gasellföretag, snabbväxare och allt det där. Numera även med en internationell expansion och ett mer mångfacetterat erbjudande. Det är häftigt att vi har lyckats gå från bidragsfinansierat projekt till framgångsrikt aktiebolag helt organiskt. Men bakom kulisserna har vi värnat vår särart. För mig har det alltid varit viktigt att behålla kärnan i Funka, det vi som jobbar här tror på och vill uppnå. Gärna tillväxt, men hela tiden med foten lätt på bromsen och bibehållen kvalitet framför allt.

Tack alla ni som gjort mina första tio år på Funka till ett halsbrytande äventyr! Jag hoppas få vara med länge till. Jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. Och vi har, tillsammans, vansinnigt roligt.

Andra krönikor av Susanna Laurin

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  15 juni 2022

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.

 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  30 juni 2021

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.

 • När tekniken hjälper människor

  12 februari 2021

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.

 • Tillgänglighet på avstånd

  10 december 2020

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?

 • En inspiratör har lämnat oss

  28 februari 2020

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.

 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  6 maj 2019

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

 • Fokus på äldre användare

  1 februari 2019

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.

 • Tack för i år!

  29 november 2018

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.

 • Mellan hopp och förtvivlan

  13 augusti 2018

  Nu bötfäller den norska tillsynsmyndigheten kommuner och företag som inte åtgärdar bristande tillgänglighet. Är det åt det håller även Sverige kommer att gå? Funkas Susanna Laurin funderar på utvecklingen med skärpt lagstiftning.

 • Se till att tillgängligheten flyter på

  29 maj 2018

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.

 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  5 december 2017

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.

 • Det är dags att säga ifrån!

  2 november 2017

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?

 • Tillgängliga sommarhälsningar

  12 juni 2017

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.

 • Funka i USA

  6 mars 2017

  Vi försöker att vara med där det händer. När flera stora konferenser om tillgänglighet, dataspel och hjälpmedel pågår nästan samtidigt får vi mycket att göra.

 • Den eviga kostnadsfrågan

  7 februari 2017

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.

 • Att återvinna konsulter

  6 januari 2017

  Två av våra duktiga konsulter har provat vingarna på annat håll och sedan valt att komma tillbaka till oss på Funka. Det är naturligtvis extra roligt och vi har bett Oskar och Karin att berätta om sina erfarenheter.

 • 10 år med FN-konventionen

  5 december 2016

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.

 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  4 juli 2016

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.

 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  17 juni 2016

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.

 • Vådan av lagstiftning

  24 februari 2016

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.

 • Det finns hopp om framtiden

  27 november 2015

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.

 • Integritet och kultur

  31 augusti 2015

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.

 • När vi njuter i fulla drag

  9 juni 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.

 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  13 januari 2015

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • När tekniken kan göra skillnad

  5 januari 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.

 • Föreningen för inbördes beundran

  24 september 2014

  I sin krönika tar Funkas Susanna Laurin upp frågan om hur vi kan sprida insikten att tillgänglighet är viktigt utanför den krets som redan är frälsta.

 • Solig sommar men inga lata dagar

  27 maj 2014

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.

 • Vart tog webben vägen?

  4 mars 2014

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?

 • Bra för alla ...?

  18 februari 2014

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?

 • Funkas julbrev 2013

  20 december 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.

 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  19 november 2013

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?

 • Jag trodde att jag var klarsynt

  15 oktober 2013

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.

 • I tid och otid

  6 september 2013

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.

 • Varför WCAG inte räcker

  2 april 2013

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.

 • Lite svinn får man räkna med

  21 januari 2013

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.

 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  19 september 2012

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.

 • Ska berätta en sak

  3 oktober 2005

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.