Tänk vad en liten ramp kan göra skillnad

Krönika

Det är fascinerande vad teknik kan förenkla livet för oss personer med funktionsnedsättning. Trots att jag är rullstolsburen och lite luttrad av alla hjälpmedel som jag omger mig med för att få vardagen att fungera, så har jag nyligen fått vara med om en fantastisk aha-upplevelse, tack vare en liten hopfällbar ramp.

Stefan Pelc
Titel: Webbredaktör

För att ta mig fram använder jag både elrullstol och manuell rullstol. Båda rullstolarna har sina specifika användningsområden samt fördelar och nackdelar. Elrullstolen är ganska bekväm att sitta i och jag kan köra den själv med en joystick men elrullen är tung och lite otymplig när markens underlag inte är slätt och jämnt. Den manuella rullstolen kan jag inte köra själv på grund av nedsatt hand- och armfunktion, men rullstolen är lätt att packa ihop vid flygresor och det funkar bra att åka i rulltrappor med den om jag har en erfaren assistent som hjälper till.

Förutom rullstolarna har jag en rymlig bil som transportmedel. I den kan jag köra in med elrullen med lätthet. Rullstolen spänns fast i bilen med ett elektriskt golvlås. Bilen är ett bra alternativ till kollektivtrafiken när jag använder elrullstol, eftersom det kan vara lite si och så med tillgängligheten ibland. Det krävs lite mer research och planering innan jag ger sig ut med buss, pendeltåg och tunnelbana om jag ska till en plats jag inte besökt tidigare. Så är det för de flesta med rörelsehinder.

Inlevelseövningar

På Funka genomför vi inlevelseövningar för kunder och även för nyanställd personal så att man själv kan få prova på vad det innebär att ha en funktionsnedsättning. Deltagarna testar bland annat hur det är att ta sig runt i rullstol eller som synskadad. Inlevelseövningarna brukar vi förlägga utomhus i den fysiska gatumiljön för att deltagarna ska få en god inblick i hur det är när det fungerar och när det inte fungerar.

Nyligen genomförde vi inlevelseövningar för ett antal kollegor. Vi valde en rutt som inkluderar en tur med tunnelbanan för att alla skulle få känna på den lilla stress som uppstår när tunnelbanetåget öppnar sina dörrar och resenärer väller ur vagnarna. Därefter ska man inom några sekunder, ta sig in i tunnelbanevagnen i rullstol. Då gäller det att kunna hantera rullstolen själv om ingen annan bistår med hjälp. Det stora hindret består av skarven mellan perrong och tunnelbanevagnen, där får man se upp att inte fastna med den manuella rullstolens främre små hjul. Om man fastnar gäller det att snabbt komma loss innan tunnelbaneföraren hinner stänga dörrarna.

För mig som använder elrullstol är det bakhjulen som är problemet. Bakhjulen vill alltid jäklas när man ska ombord på tunnelbanan. Med tiden har jag dock lärt mig att ta rejält med sats på perrongen så att jag får bra fart. På så sätt kan jag undvika att fastna med bakhjulen i skarven. Men denna teknik är väldigt skumpig och våldsam eftersom jag kan köra på andra resenärer om det är fullt med folk på tåget och en väldigt kort bromssträcka. Det är alltså ingen smart metod.

Rampen gör skillnad

Därför var det med glädje som jag fick inviga min nyinköpta hopfällbara ramp vid Funkas inlevelseövningar senast. Rampen väger bara 3,5 kg och går lätt att vika ihop och stoppa ner i en väska som hänger på rullstolen. Det finurliga med rampen är den inte bara hjälper till i tunnelbanan. Det går ju använda rampen på många ställen, exempelvis in och ut från butiker som har höga trösklar samt upp på båtbryggor som inte byggts med bästa tillgänglighet. Det finns många hinder att utjämna med ramper, vare sig ramperna är fast monterade eller mobila.

Det är fantastiskt vad en ramp kan göra livet enklare!

Fakta om ramper

SL erbjuder service där du kan beställa ramp till den perrong du vill för att det ska vara lättare att komma på och av tunnelbanan. Du ringer SL:s kundtjänst och beställer rampservice så kopplar den automatiska talsvarstjänsten dig rätt. Rampservice går att beställa till samtliga tunnelbanestationer i Stockholm. Men det betyder att du måste planera din resa i förväg.

Den som vill vara lite mer självständig kan köpa en egen i hopfällbar ramp som går att bära med sig i en tygpåse på rullstolen.

Butiker, fastighetsägare och offentlig sektor kan se till att göra entréer tillgängliga genom att bygga om eller köpa färdiga ramper för fast montage. I vissa fall kan det fungera med mer mobila ramper. Se bara till att lutningen inte blir för brant, tänk på att gående med rullator och barnvagn också har nytta av ramper.

Andra krönikor av Stefan Pelc

 • Hur blir livet framöver?

  4 april 2018

  Det svenska systemet med möjlighet till personlig assistans för funktionsnedsatta är en fantastisk hjälp. Men denna trygghet kan komma att försämras. Funkas webbredaktör Stefan Pelc, som själv är i behov av assistans, är bekymrad över den ovissa situationen just nu.

 • Tillgänglig stadsodling

  1 juli 2015

  En krönika av Funkas rullstolsburna webbredaktör, Stefan Pelc, som delar med sig av sina lärdomar i att bygga en tillgänglig odling.

 • Funka gör graffiti tillgängligt i Kosovo

  17 maj 2013

  Funkas Stefan Pelc fick ett spännande uppdrag att åka ner till Kosovo och inspirera rörelsehindrade ungdomar att måla graffiti. Det blev en resa med många intryck och väldigt mycket sprayad färg.

 • Utan assistans stannar livet

  7 maj 2012

  Funkas webbredaktör Stefan Pelc berättar om varför det är viktigt att värna om personlig assistans och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

 • Vandra i otillgänglighetens marker

  16 december 2011

  Funkas webbredaktör Stefan Pelc reflekterar över tillgängligheten i byggd miljö för personer med rörelsehinder och de som kan bli riktiga hjältar.