Vi ser olika men har exakt samma känsla

Dagarna före Funkas Tillgänglighetsdagar är det fullt ös på kontoret. Allt som planerats under så många månader ska nu få den sista finishen och snart ska vi äntligen ha vår konferens. Vi vill självklart att vårt material ska finnas i på många olika språk och i olika typer av skrift, vilket gör att det är full rulle i vårt printerrum/serverrum.

Jag går in för att hämta mina utskrifter och inne i rummet står även min kollega Jocke. Han står framför en maskin som jag inte lagt märket till förut. Den är inbyggd i ett skåp och skulle jag ha gissat vad det den gör så kanske jag skulle ha gissat en backupstation, router eller något som jag (efter 25 år i IT branschen) tänker är en maskin som alla har i sina skrivarrum/serverrum.

Jocke är arg, det märker jag direkt när jag kommer in. Han mumlar för sig själv och låter irriterad. Helt plötsligt säger han:

- Oh, jag måste nog hämta Chrille.
Chrille är vår IT-tekniker här på Funka och han kommer in i rummet. Han petar lite på maskinen, pratar lite med Jocke drar i ett par spakar.

Jag hör hur Jocke blir mer frustrerad. Sen kommer det:
- MEN OH, nu ser jag att de här går ju inte att använda!

Han sträcker fram en hög med vita papper mot mig.
- Det har ju smugit sig in massa konstiga tecken här, säger han uppgivet.

Jocke är gravt synskadad. Hans papper är fyllt med massa utbuktningar vilket är punktskrift.

Jag tänker i min enfald, att så farligt kan det väl inte vara. Det ser ju ut som punktskrift brukar. Men ärligt talat, jag har INGEN ANING. Jag kan inte läsa punkt! Jag har faktiskt ingen aning om vad som står på pappret, eller om något är fel. Jag skulle aldrig lägga ut en broschyr eller ett informationsblad där det hade smugit sig in massa konstiga tecken.

Jag är så tacksam att jag fick vara med om dessa 5 minuter i mitt liv. Vi har alla olika förutsättningar och jag kan verkligen känna att jag kunde inte göra annat än hålla upp locket på återvinningstunnan när Jocke ville slänga sina papper, som var fel.

Vi ser på olika sätt Jocke och jag, men i det här fallet har vi precis samma känsla. Kvalitet är viktigt, oavsett om den syns eller känns.
Tänk att det finns så många skitskrivare i världen!

PS Stort tack till Polar Print som hjälpte oss med snabb leverans när punktskrivaren lade av!

Jessica Martinsson