Visst är det underbart med internet!

Med bara några knapptryckningar kan jag få upplysningar och information från andra sidan jordklotet. Vissa privata företag har förstått vikten av en användarvänlig hemsida, om jag får ett positivt intryck vill jag ju gärna återkomma. Men sen har jag stött på de hemsidor som jag måste besöka, vare sig jag tycker de är användarvänliga eller ej.

Arbetsförmedlingens hemsida hör till den kategorin som är ganska knepig att manövrera på. Jag loggar in på deras hemsida för att söka jobb. På startsidan ser jag flera rubriker, däribland en med rubriken "Söka jobb" så jag trycker där. Ögat lägger först märke till förändringen som sker i mitten på sidan, där ser jag information om att söka jobb i annat EU-land och hur jag skall registrera mitt CV, så här blir jag konfunderad över hur jag ska gå vidare. På vänstra sidan ser jag en spalt med rubriker och ganska långt ner ser jag rubriken "Jobbsökaren" men här finner jag bara all möjlig information om hur man söker jobb. Men det är ju jobb jag söker!

Efter en stunds letande finner jag så att det är vänsterspaltens rubrik "Platsbanken" som jag ska gå till. Spontant kan jag tycka att ordet platsbanken inte är ett logiskt ord att använda i sammanhanget. Då jag trycker på "Platsbanken" riktas blicken till förändringen som sker i mitten på sidan och tror att jag ska gå vidare därifrån, men jag skall stanna kvar vid vänsterspalten och först nu förstår jag genom texten jag ser att jag har kommit rätt.

Hemsidor läses av många människor med stor variation i ålder, kultur, språk, etc. Det kanske är svårt att göra en hemsida så att den passar alla dessa användare. Men logiskt är ju att en enkel och tydlig hemsida passar alla.

Johannes Börjesson, Bologna, februari 2007.