Webbtillgänglighet – det gäller dig också!

När jag berättar vad jag jobbar med svarar folk ofta ”Aha, internet för blinda!” Tålmodigt förklarar jag varje gång att mitt yrke handlar om oss alla, även den jag pratar med. Sannolikt nu, men helt säkert i framtiden.

Vi har genomfört oändligt antal användartester, i massor av situationer och med många olika typer av användare. Det vi lärt oss är bland annat att orsaken till användarproblem kan variera väldigt mycket. Är du stressad, trött eller försöker göra flera saker samtidigt så tar det längre tid att utföra en uppgift. Men skälet till att det tar tid kan naturligtvis lika gärna vara kognitiva problem eller diagnoser som innebär koncentrationssvårigheter. Eller nåt helt annat.

Det går helt enkelt inte att spela Jeopardy! som tillgänglighetsskonsult, för det att du vet svaret (resultatet av testerna) gör inte att du förstår frågan (varför det är svårt).

En helt vanlig vecka

Välj en vecka, vilket som helst, och jag lovar att jag varit både trött och utvilad, kissnödig och uttorkad, distraherad och fokuserad, stressad och lugn. Jag har surfat med mobilen och haft två stora skärmar framför mig, jag har haft solen i ögonen och glömt att tända lampan i taket. Säkerligen har jag också haft kaffeabstinens. Och ja, jag vet att jag dricker för mycket kaffe.

Allt det här påverkar min mentala kapacitet, min motoriska precision, vilket innehåll och vilken funktionalitet jag får fram och hur bra jag uppfattar och förstår det som faktiskt ligger framför mig. Inget av det här kvalar in som funktionsnedsättning, men det påverkar ändå hur jag tacklar ett gränssnitt. Det är till exempel sabla frustrerande när ordprediktion i sökfält som funkar bra på PC kräver en löjligt perfekt timing när jag använder mobilen; skriver jag för snabbt blir bokstaven inte registrerad, skriver jag för långsamt försvinner alltihop. Och förslagen kommer inte förrän efter den tredje bokstaven. Allvarligt talat: jag förstår inte hur det är möjligt att utveckla nåt som funkar så dåligt.

Det är inte ”vi och de” - det är vi!

Tillgänglighet handlar alltså inte om att anpassa för en viss grupp, det handlar om att göra det enklare för oss alla. När du blir äldre är det här ännu viktigare, eftersom de flesta av oss som får leva länge med stor sannolikhet förr eller senare ser eller hör sämre och får sämre finmotorik.

I våra projekt ser vi ofta exempel på att användbarhet/user experience och tillgänglighet överlappar varandra. Inför försöket med e-val i Stortingsvalet i Norge, var det Funka som testade systemet ur tillgänglighetssynpunkt och en av våra kolleger i branschen som testade användbarheten. Vi kom fram till liknande resultat, även om vi hittade några specifika delar som user experience-folket inte såg. De hade ju ”normalanvändare” som testpersoner och missade därför en del av de specifika problemen som vi hittade. Normalanvändare är förresten lika ovanliga som enhörningar, men bortsett från det så är det intressanta att nästan 90% av det vi slog ner på var detsamma.

Så nästa gång du hör att det finns folk som jobbar med webbtillgänglighet kan du bli jätteglad för att någon försöker göra ditt digitala liv lättare! Och kanske kan du skänka oss en tanke när du konstaterar att din internetbank faktiskt funkar i mobilen också.

Torbjørn Helland Solhaug