Norges tillsynsmyndighet Difi väljer Funka för stöd kring automater

Funka har fått förtroendet att ge Norges tillsynsmyndighet Difi stöd i ett arbete som rör tillgänglighet i automater. I den norska diskrimineringslagen hänvisas till inte mindre än tio olika standarder för tillgänglighet i automater. Det säger nästan sig självt att det blir svårt att hålla reda på för producenter, inköpare och tillsynsmyndigheter. Uppdraget löper under hela hösten och innebär bland annat att ge stöd vad gäller informationsstruktur och begriplighet.

Automater är ett sånt där spännande ämne som spänner över flera delar av tillgänglighetsspektret, säger Funkas VD Susanna Laurin. Det handlar om byggd miljö för att komma fram till automaten, IT när det gäller display och funktionalitet och begriplighet när man som användare ska förstå att hantera automaten. Dessutom påverkar naturligtvis belysning, skyltar, och hur knappar och vred är utformade. Det är lite ”hela världens allting” – precis det som tillgänglighet handlar om!

Allt mer i samhället blir självbetjäning, och automater ställer ibland höga krav på användare. Oavsett om du vill köpa godis eller en biljett på tågperrongen, ta ut pengar på banken eller låna en bok på biblioteket är chansen stor att du hänvisas till en automat av något slag. Det är ofta praktiskt och smidigt, men kan ibland vara svårt. Speciellt första gången du använder den speciella typen av automat – för de är ofta helt olika vad gäller logik, användning och funktionalitet.

Det är där standardisering kommer in. Om vi kan komma överens om hur automater ska fungera, se ut och placeras – tillgängligt - blir det lättare för alla.

Uppdraget kring automater i Norge ligger helt rätt i tiden, för parallellt med detta spelar Funka in videos om den europeiska standarden för tillgänglig IT, EN301549, på uppdrag av Microsoft.

Kanalen där alla filmerna om EN301549 finns (engelskt tal), YouTube, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Susanna Laurin

Titel: Forsknings- och innovationschef

susanna.laurin@funka.com (Susanna Laurin)

+46 8 555 770 61 (Susanna Laurin)