Yr.no väljer Funka igen

Funka har granskat hur väl betaversionen för den norska vädertjänsten Yr.no följer kraven i den norska Diskriminerings- och Tillgänglighetslagen. Yr.no har tidigare anlitat Funka för att säkra tillgängligheten i deras tjänster för att så många som möjligt ska kunna få en väderprognos.

Yr.no används av en mycket stor del av internetanvändarna i Norge och även en hel del andra länder. En tjänst av den storleksordningen kan naturligtvis inte utestänga någon användargrupp. Yr.no har därför valt att låta Funkas experter genomföra en granskning för att stämma av mot den internationella standarden för tillgänglighet på internet, WCAG 2.0 nivå AA, som gällande norsk lag är baserad på.

NRK tar tillgänglighet på allvar. Vi anlitade därför Funka som har bidragit med genomgång och goda råd för vidare utveckling av de nya mobila webbsidorna, säger Hilde Bakkeli, projektledare hos Yr.no.

Diskriminerings- och Tillgänglighetslagen, DTL

Norge har, till skillnad från Sverige, en diskrimineringslag som tydligt definierar exakt vilka krav som ska uppfyllas för att en webbplats ska betraktas som tillgänglig. Men snart kommer EU i kapp och då kommer offentlig sektor i Sverige att ha ännu lite skarpare krav, i och med att den norska lagen har vissa undantag.

Funka tackar för förtroendet och ser fram emot ett fortsatt givande samarbete.

Webbplatsen Yr.no (norsk text), öppnas i nytt fönster