Vad gör information svår?
Innan vi reder ut vad som gör information svår ska vi först skilja på text och information.
Information är det medborgaren behöver veta för att lösa ett visst problem. Text är det sätt webbplatsen hittills oftast använt för att förmedla informationen.
Information handlar som sagt om att få veta någonting: Finns det en ledig dagisplats? Vad kostar hörapparaten? Vilka bilagor ska jag skicka med en bygglovsansökan? För att ta reda på det behövs information. Många löser det genom att ringa till kommunen eller myndigheten men i allt högre utsträckning löser vi sådana problem genom att gå till en webbplats. Och offentliga webbplatser har fram till nu försökt lösa behov av information genom text.
Text är också det effektivaste sättet att förmedla information till stora grupper av mottagare. Radion och lyssnandet kan konkurrera i effektivitet när det gäller korta nyheter men ingen skulle komma på tanken att sända ut exempelvis instruktioner om hur man inkomstdeklarerar som radioprogram.
För den som övergått till att använda webben som sin primära informationskanal är det svårt att komma ihåg hur det var före webben. Då var man ofta tvungen att ringa till myndigheten/kommunen. Till slut kom man fram till en person som antingen direkt kunde ge informationen muntligt (och då gällde det att kunna anteckna och prata i telefon samtidigt) eller så lovade denna person att skicka en broschyr, bok eller ett brev. Efter några dagar eller kanske en vecka hade man informationen i brevlådan. Ibland behövde man ringa igen för att få något förklarat.
Offentlig sektor är alltså inne i en process där mycket av den information som tidigare var muntlig nu i allt högre uträckning finns som text. Som medborgare förväntas/tvingas vi dessutom i allt högre utsträckning förlita oss på dessa texter. De tjänstemän och politiker som bär upp den offentliga verksamheten stänger sig allt mer inne bakom telefontider, knapptryckningar och svårhittade kontaktuppgifter. Och som medborgare vill vi kanske stöka undan mycket av det här på kvällar och helger. Då är det lugnt och man har tid. Vi förväntar oss inte att kunna kontakta någon vid dessa tidpunkter men vi ställer allt högre krav på att vi ska kunna använda webben för att lösa våra problem.
Generellt kan vi dock snabbt påstå att många webbplatser har för svåra texter. Om man dessutom tar hänsyn till att många myndigheter, kommuner och landsting enligt FN:s barnkonvention borde ha ett barnperspektiv på det de gör så blir det ännu tydligare att offentliga webbtexter ofta är för svåra. När vi har testat webbplatser på barn ner till 10 år så visar det sig att de ofta inte klarar av webbplatsen på grund av ett för svårt språk.
Svårt att hitta informationen
För många människor är den största svårigheten just att hitta rätt information. De förstår inte på vilken webbplats de ska leta eller var i en viss webbplats informationen finns. Krångliga och ologiskt utformade webbplatser kan skapa stor frustration.
Olika typer av svårigheter
Vi har identifierat en rad olika faktorer som gör informationen svår. De kan delas in följande kategorier: