Svåra-ordtest
För att undersöka om användare tycker att en text är lätt eller svår, om de ord som ingår i texten är lätta eller svåra, har Funka utvecklat en egen webbaserad testmall.
I testmallen har vi lagt in texter där varje ord i texten blir klickbar. När användaren klickar på ett ord markeras klicket med en gul bakgrundsfärg och varje ”klick” registreras i en databas.
På det sättet kan vi dels se vilka svåra ord en viss person markerat, dels kan vi summera hur många personer som markerat vissa ord. Till sist kan vi också skapa listor som visar vilka ord som många användare markerat som svårast.
Instruktionen till testpersonerna har varit: Markera de ord som du själv tycker är svåra. Markera också de ord som du tror att många personer tycker är svåra. (Den sista meningen la vi till efter att ha gjort pilottester. Vi upptäckte att om jag bara ska markera ord jag själv tycker är svåra så klickar jag nästan inte på några ord alls. Det känns pinsamt att erkänna att något är svårt. Om jag istället erbjuds möjligheten att klicka på ord som andra kan ha svårigheter så släpper prestigen. I praktiken bedömer vi att vi då hamnar väldigt nära de ord som jag faktiskt själv tycker är svåra.)
Samstämmighet mellan grupperna
Ett tydligt resultat när vi sammanställer våra tester är att det råder stor enighet mellan olika testgrupper med personer med olika funktionsnedsättningar om vilka ord som är svåra. När vi tar fram en tio-i-topplista över svåra ord så är det i princip samma ord som är markerade om vi jämför kontrollgruppen med vilken annan grupp som helst.
Vi ser också att det räcker med ett litet antal personer ur projektets målgrupper för att få en relevant bild av svåra ord i en text. Vi har till exempel sett att 3-4 personer med afasi och dyslexi eller adhd i princip verkar pricka in samma ord som 50 personer i en kontrollgrupp markerat.
Slutsatsen är att ett litet antal representativa individer mycket väl kan medverka till att peka ut de ord som är svåra. En mycket stor del av läsarna kommer att hålla med dem om det. Så med små medel går det att ta reda på vilka ord som är svåra i en text. Det ger ett bra underlag för att skriva om texterna så att de blir mer begripliga. Som skribent gäller det då att fundera på om det är bäst att:
- Undvika det svåra ordet
- Förklara det svåra ordet
Det går inte att säga att det alltid är bäst att undvika ett svårt ord. Ofta måste vi använda det svåra ordet. Informationen fungerar inte utan det svåra ordet. I de fallen måste vi förklara och förtydliga så att innebörden av det svåra ordet framgår.
Men många gånger kan man lätt ersätta det svåra ordet med ett eller flera andra ord som betyder samma sak men som är lättare att förstå.
Fler svåra ord än väntat
Genom att systematiskt sammanställa vad som betraktas som svåra ord så ser vi att det är fler ord än väntat som måste betraktas som svåra.
Att det här är svåra ord är lätt att först:
- Förvaltningspolicy
- Referensram
- Samhällsekonomisk
Men att även ord som ”exempel” eller ”samernas renar betar” skulle vara svåra för många var mer överraskande.