Nu drar vi äntligen igång den gemensamma aktiviteten kring textning!
För dig som anmält din organisation som aktivt deltagande i projektet ”Alla kan texta”, eller som är intresserad av att veta mer innan du anmäler dig, erbjuder vi två informationstillfällen online där vi går igenom upplägget och svarar på frågor. Deltagande är helt kostnadsfritt - projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.
Det är alltså samma information som ges vid båda tillfällen, vi erbjuder två olika tillfällen för att så många som möjligt ska kunna komma.
Registreringen är stängd för Informationsmöte, tillfälle 1:
Tisdag 28 februari 09.30-11.00
Registreringen är stängd för Informationsmöte, tillfälle 2:
Onsdag 8 mars 13.30-15.00
Plats: Online (Zoom) Du kommer få ett mail med en länk till informationsmötet.
En Zoom-länk samt information om hur du deltar på mötet skickas ut samma dag som mötet sker. Det är bra att kolla i spam-korgen om du inte fått mailet med länken.
Informationsmötet är kostnadsfritt men du behöver anmäla dig. Begränsat antal platser.
Vid informationsmötet går vi igenom:
- Projektets textningsaktion och hur din organisation kan delta (mer information nedan)
- Hur din organisation kan autotexta (live eller i efterhand, med och utan manuell kvalitetskontroll)
- Information om projektet och instruktioner för att komma igång med att texta
Och så svarar vi naturligtvis på frågor!
Vi kan naturligtvis även svara på frågor på mail om det passar bättre.
- Textningsaktionen genomförs 15 mars – 15 juni
Den gemensamma aktionen har tre delmål:
- att öka medvetenheten om behovet av textning,
- att visa på hur lätt det är att texta, och
- att använda svensk autotext i stor skala för att på så vis bidra till bättre träffsäkerhet i autotextningen i framtiden.
Alla organisationer kan vara med i aktionen, oavsett tidigare erfarenhet av textning.
- Ni börjar med att besvara en enkät om hur, vad och varför ni textar.
- Vi ser gärna att så många som möjligt i er organisation får möjlighet att svara, inte bara de som är ”ansvariga” för textningen utan även de som kan ha nytta av den. Men det är naturligtvis ni själva som bestämmer vilka enkäten ska spridas till.
- Därefter använder ni det verktyg för autotextning som passar er bäst och textar så många möten, webbinarier och direktsändningar som möjligt under perioden 15 mars – 15 juni. Det är naturligtvis ni själva som väljer verktyg och vad som ska textas.
- Det finns information och instruktioner på projektwebben och om ni har frågor finns det möjlighet att få svar från våra projektmedarbetare på mail.
- Efter textningsaktionen får ni svara på en liknande enkät en gång till, för att se om vi har lyckats uppnå någon förändring inom organisationen.
För att kunna mäta utvecklingen av den svenska autotextningen genomför projektet användningstest före och efter textningsaktionen. Inte mindre än 120 användare med olika behov testar autotextade videor skapade med verktygen Microsofts Azure, Google Speech och Amberscript. Vi är naturligtvis medvetna om att företagen bakom dessa verktyg genomför successiva kvalitetshöjande åtgärder, så om vi ser en mycket stor förbättring är det inte säkert att det är just vår aktion som ligger bakom den. Men samtliga verktygsproducenter behöver mer data på svenska för att vårt fina språk ska kunna autotextas lika bra som exempelvis engelska. Det är fantastiskt att vi tillsammans kommer att kunna bidra till det!