Utredning om kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt
Många webbsidor kan vara svåra att förstå och hantera, särskilt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Vilka är de främsta barriärerna för begriplighet och vad finns det för lösningar? Tillsammans med konsultbyrån ICF har Funka tagit reda på kunskapsläget när det gäller kognitiv tillgänglighet på nätet för EU-kommissionens räkning.
Med den ökade digitaliseringen ökar även kraven på att användarna självständigt ska kunna hantera olika digitala tjänsterna. I många fall kan vara svårt att förstå tjänsterna och ta till sig informationen på webben. Trots ett växande fokus på digital inkludering finns det ett stort kunskapsglapp när det gäller kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt.
Under 2021 genomförde Funka och ICF en omfattande utredning om webbtillgänglighet och inkludering av personer med kognitiva funktionsnedsättningar, på uppdrag av EU-kommissionen. Uppdraget innefattade en genomgång av vetenskaplig litteratur på området, samt en konsultation av intressenter i alla sektorer. Vi höll två digitala workshops med över 500 registrerade deltagare och genomförde djupintervjuer med 40 representanter för forskningsområdet, privat sektor och funktionshinderrörelsen.
En viktigt insikt från studien är att det finns både tekniska hinder och sociala barriärer för tillgänglighet. För att öka inkluderingen av personer med kognitiva funktionsnedsättningar räcker det inte med att gränssnitten blir mer tillgängliga, det krävs även åtgärder för att motverka social stigma och förbättra förståelsen för kognitiva funktionsnedsättningar.
Många av de intressenter vi talade med framhöll att en nyckelfaktor när det gäller att ta fram inkluderande lösningar är att involvera målgruppen i utvecklingen av lösningen redan på ett tidigt stadium. Detta gäller såväl framtagning av tekniska hjälpmedel som utarbetande av riktlinjer och krav.
Utredningen resulterade i en översikt av existerande hinder och lösningar, samt i en lista på rekommendationer för fortsatt arbete med att göra digitala gränssnitt mer kognitivt tillgängliga. Några av rekommendationerna var:
- Undersök hur existerande riktlinjer om kognitiv tillgänglighet kan vidareutvecklas till skall-krav i standarder
- Utöka involveringen av användare med kognitiva nedsättningar i design och utveckling av IT tjänster och produkter
- Se till att alla som arbetar med webb får kunskap om kognitiv tillgänglighet
- Se till att handledningar och stöd för användning av appar och digitala tjänster är lätt att förstå och ta till sig
- Undersök hur personaliserade lösningar för kognitiv tillgänglighet kan implementeras som integrerade lösningar i tjänster och appar
Slutrapporten på EU-kommissionens webbplats, öppnas i nytt fönster
Ny spännande utredning om kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt