Hörsel och allergi behöver olika lösningar

En myt som dyker upp då och då är att det inte går att tillgodose de krav som allergiker har och samtidigt skapa miljöer som är bra för hörselskadade.


Ett billigt och effektivt exempel på hur man kan dämpa ljudet av stolar som skrapar mot golv är de tennisbollar som vi på Funka använder i vårt kök.

Dålig ljudmiljö är ett problem för många, inte minst personer som hör dåligt. Den vanligaste lösningen är att lägga in mattor, men det brukar inte allergiker tycka om. Antingen blir det dåligt för hörselskadade eller för allergiker. Och aldrig mötas de två.

Men det stämmer inte. Det finns lösningar som fungerar för båda grupperna.

Närbild på ljudabsorberande väggmaterial.


Astma- och allergiförbundet är generellt sett mot heltäckande mattor i offentliga miljöer då det kan ställa till problem för personer med allergi beroende på städfrekvens. En heltäckningsmatta tar visserligen bort en del skrapljud och stegljud, men gör väldigt lite för den övriga ljudmiljön. Det tar till exempel inte bort samtalsljud, ekon eller ljud av tangentbord. Om man är ute efter att förbättra ljudmiljön så finns det andra lösningar, till exempel ljudabsorbenter på väggar och i tak.

Exempel

Behoven för hörselskadade och allergiker kan kombineras

Med andra ord finns det ljuddämpande material som inte skapar allergiproblem. Exempelvis har Stockholms Rådhus tagit fram ett trägolv med ljuddämpning, där man har byggt en luftspalt om cirka 90 centimeter under golvet som fångar upp buller och förbättrar ljudmiljön. Golvet ligger flytande och har öppna ändar, så att ljudet fångas upp.


Så här säger företaget Akustikmiljö, som utfört projektet:

”Vår uppgift var där att skräddarsy akustiklösningar för att absorbera ljud utan att göra synliga ingrepp i befintliga tegelväggar. Av naturliga skäl var det inte heller aktuellt att placera absorption i glastaket och därmed återstod endast golvet och tegelpannorna som tänkbara ytor för placering av absorbenter. Golvet på gården gjordes därför absorberande och tillsammans med små absorbenter under varje tegelpanna eliminerades alla oönskade reflexer och akustiken i lokalen upplevs numera som kontrollerad och ekofri.

Utöver projekteringen av innergården låg en stor utmaning i att anpassa de gamla kulturminnesmärkta rättssalarna för modern teknik med högtaleri och ljudinspelning vilket för med sig enorma ljudkrav i form av korta efterklangstider och låga bullernivåer. Även här har man tagit specialgrepp för att få bukt med ekon och oönskade reflexer som annars präglade de gamla rummen där hårda träpaneler smyckade både väggar och tak. Absorbenter finns numera gömda i rummets inredning samt i vissa delar av golv, tak och väggar. För att hålla ute trafikbullret har kraftfulla åtgärder även vidtagits på fönster, också här utan att de antikvariska värdena gått förlorade.

 

Projektet är finansierat av Jimmy Dahlstens fond